[ Home ] [ De Voorbereiding ] [ Het Plan ] [ Laatste Nieuws ] ] [ India ] [ Nepal ] [ Indonesie ] [ Nieuw Zeeland ] [ Australie ] [ Paaseiland ] [ Bolivia ] [ Peru ] [ Equador ]

Email:jeroenclaudy@hotmail.com
Bijgewerkt op: 2/1/2000

Home

Indonesie in beeld!

Snorkelen


Danseres

Tempel

Indonesie

"Indonesie is natuurlijk een land met een boeiende geschiedenis, rijke cultuur, vol mooie tempels en een prachtige natuur. De verwachtingen voor de nieuwe verhalen zullen wel hoog gespannen zijn."
"Maar wat hebben we eigenlijk tot nu toe gedaan?"
"Twee weken rondgehangen op de stranden van de Gilli-eilandjes voor de kust van Lombok. Hoe kunnen we daar in godsnaam nog een spannend verhaal van breien? We hebben er werkelijk geen hol gedaan! Ja, een beetje uitslapen, kaarten, lezen en snorkelen."
"Misschien kunnen we de hardwerkende arbeiders in de hollandse kou nog jaloers maken met wat smeuige details!"
"OK!"

Het eiland Gilli Air is een klein paradijsje naast twee andere kleine eilandjes. Vanuit ons bamboehutje met veranda kijken we uit over de maagdelijke witte stranden, wuivende palmbomen en de azuurblauwe zee. Het autoloze eilandje is zo klein dat je er in een uurtje omheen kunt lopen. Op de Gilli eilanden heb je prachtige duik- en snorkelmogelijkheden. In het glasheldere water kun je onder andere het zeldzame blauwe koraal zien, evenals fel gekleurde vissen en grote rondzwemmende schildpadden.

"Zouden ze al een beetje jaloers zijn, of moeten we het mooie weer en het heerlijke eten wat uitdiepen?"
"Het lijkt me wel genoeg. Ik denk dat het plaatje al wel compleet is van onze eerste twee weken in Indonesie. Laten we verder gaan met wat we daarna op Bali ondernomen hebben. Anders gaan ze nog denken dat we vakantie hebben!"

Het wrak van de Liberty
Op 11 januari 1942 werd het amerikaanse vrachtschip Liberty ten oosten van Bali door een japanse onderzeeer getorpedeerd. De bemanning werd door de Japanners van boord gehaald en het schip vol ruwe rubber en onderdelen voor een spoorlijn werd daarna op het strand getrokken om de lading buit te maken. In 1963 barstte de vulkaan Gunung Anung uit en het schip kwam door deze natuurkracht 40 meter van de kust in zijn geheel onder het wateroppervlak te liggen. Veel van het schip is nog intact.

Vanaf de kust van Tulamben konden we makkelijk naar het wrak toe zwemmen en door het heldere water was het gezonken schip goed te zien. De 100 meter lange romp is in stukken gebroken en duikers kunnen er dus in. Rond dit met koraal begroeide wrak zwemmen zo'n 400 verschillende soorten vissen. We snorkelden af en toe door enorme scholen en de vissen waren soms zo dichtbij dat je ze kon aanraken. We vonden het geheel erg spookachtig aandoen, vooral door de zonnestralen die door het water het grote donkere wrak verlichtten. Na Gilli Air weer een mooie snorkelervaring.

Bali
Bali is enorm groen. Rijstvelden, palmbomen, prachtige bloemen en vooral veel bananenbomen. We dachten dat Bali erg toeristisch zou zijn. Dat is het ook wel maar niet echt ten koste van de cultuur en het natuurschoon.

In Ubud merken we pas goed hoe tradities het leven hier nog bepalen. Twee keer per dag lopen vrouwen langs de vele tempels om offers in de vorm van bloemen en eten voor de heilige huisjes en beelden te leggen. Ook auto's en huizen worden zo gezegend. Elke buurt heeft een eigen plein vol tempels, allemaal mooi bewerkte poorten ervoor bewaakt door stenen monsters. Samen met het vele groen erom levert het een exotisch straatbeeld op.

Niet alleen in de stad, maar ook in de kleinste dorpjes zie je overal de rieten daken van de tempels boven de ommuurde pleinen uitsteken. Regelmatig zitten mensen uit de buurt op een platform van zo'n tempel in alle rust offers te bereiden of elkaars hanen te bestuderen voor de hanengevechten die hier ook vaak plaatsvinden.

Ook wij zijn toevallig getuige van zo'n hanengevecht. Achter een tempel in een bos zien we een grote groep mannen op een stenen verhoging in een cirkel om de hanen staan. Eerst worden de mesjes om de poten gebonden en dan wordt er met handen en geld gewapperd en veel naar elkaar geschreeuwd. We begrijpen er niet echt veel van. Na het startsein is in een paar minuten beslist welke haan de soep in kan.

We spenderen de laatste drie dagen in Kuta. Dit is geen mooie stad maar we gaan er heen voor de hoge golven. Als we aankomen is het al snel duidelijk dat hier alles om surfen draait. De surfscene bestaat hier uit gespierde Zweden en Australiers, vol tatoeages. Overdag met een plankje op de golven en 's avonds tot diep in de nacht in de bar. Ook wij hebben het surfen ontdekt en zullen in Australie zeker proberen om het gestuntel wat meer vorm te geven.